Najlepsze kawy na świecie

2019-05-14

W każdym sklepie, nawet najbardziej popularnej sieciówce, wybór kaw różnego rodzaju jest obecnie ogromny. Naprawdę trudno się w tym połapać! Jak wybrać najlepsze kawy spośród setek dostępnych na rynku? Co świadczy o jakości kawy - cena, firma? Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze kawy dla siebie.


Niższa półka nie musi być gorsza

To nie jest zasada. Na ostateczną cenę produktu wpływają m.in. dbałość o odpowiednią glebę pod uprawę, technologia produkcji czy chociażby liczba zatrudnionych przy niej pracowników. Rzeczywiście zatem najlepsze kawy https://arcyciekawa.pl/ nie będą należały do najtańszych. Nie oznacza to

jednak wcale, że te tanie nie mogą być dobre.


Gatunek kawy

Podstawowe dwa gatunki kawy uprawiane obecnie na świecie to Arabika i Robusta. Każda z nich ma szereg różnych odmian. Arabika rośnie przede wszystkim w wyższych partiach gór Ameryki Południowej i Afryki. Rośnie w tropikalnym klimacie, uprawia się ją na żyznej ziemi, nie narażając na mocne słońce. Nie jest to mocna kawa, zawiera maksymalnie 1,7% kofeiny. Jej ziarna są podłużne i wyróżniają się delikatnym smakiem pozbawionym nieprzyjemnej goryczki. Uprawa robusty jest odrobinę łatwiejsza - można ją prowadzić w niższych partiach gór, zdecydowanie lepiej znosi ona trudne warunki klimatyczne. Jednocześnie najlepsze kawy wybierane przez smakoszy to niekoniecznie te z domieszką robusty, bo jest ona znacznie bardziej gorzka i ostrzejsza w smaku. Zawiera jednak znacznie więcej kofeiny - od 2 do 4%. Robusta to kawa, która przypadnie do gustu miłośnikom mocnego espresso.


Pochodzenie kawy

Jeśli zastanawiasz się, po czym poznać najlepsze kawy, na pewno musisz sprawdzić, skąd one pochodzą. Bardzo bowiem istotne dla smaku kawy są warunki, w których dojrzewają ziarna kawowca. Liczą się m.in. wysokość na poziomem morza, nasłonecznienie, temperatura powietrze i wiele innych.


Powszechnie za najlepsze kawy uznaje się te, które uprawiane są wysoko w górach. Wynika to z faktu, że tam noce są chłodniejsze i finalnie owoce kawowca dojrzewają dłużej - zapewnia im to szlachetny smak z wyraźną kwasową nutą. Tego rodzaju najlepsze kawy będą też jednak droższe. Wynika to z prostego faktu: znacznie trudniej jest je tam uprawiać.


Za najlepsze kawy uznaje się m.in. Arabikę uprawianą na Kostaryce - to właśnie w tym kraju uprawiane są jedne z najlepszych plantacji kawy na świecie. Doceniane za swój smak i aromat są również odmiany kawy brazylijskiej. Wynika to z faktu silnego zróżnicowania terenu, która pozwala na uprawianie przeróżnych rodzajów kawy - tym samym udaje się jej trafić w przeróżne gusta. Warto jednak czytać dokładnie etykiety, jeśli nie chcemy się rozczarować. Najlepsze kawy z Brazylii będą dokładnie oznaczane pod kątem kwasowości, goryczki, łagodności i pikantności. Poza tym powinien znaleźć się krótki opis smaku i aromatu danej kawy.